Last van brandend maagzuur? Pak de oorzaak aan!

Veel mensen hebben last van brandend maagzuur. Hoe ontstaat dat brandende gevoel? En nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? In deze blog geven we je 6 tips om je brandend maagzuur bij de oorzaak aan te pakken.

Geen symptoombestrijding

Allereerst is het goed om te weten dat maagzuurremmers niet de oplossing zijn. Dit is symptoombestrijding. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt brandend maagzuur meestal niet veroorzaakt door een overschot, maar juist door te weinig maagzuur. Wil je brandend maagzuur snel verhelpen, dan zul je de oorzaak van het probleem moeten aanpakken. Dit kun je doen met de volgende adviezen:

1. Herstel je vetzuurbalans 

Bij iedereen die een westers voedingspatroon aanhoudt, is de vetzuurbalans verstoord. Dit komt doordat ons dieet rijk is aan omega-6 vetzuren, maar nauwelijks omega-3 vetzuren bevat. Om de vetzuurbalans te herstellen zouden we onze inname van omega-6 moeten verminderen en tegelijkertijd meer omega-3 binnen moeten krijgen. 

Concreet betekent dit: minder plantaardige oliën (m.u.v. olijfolie en kokosolie), granen, chips en andere snacks en tegelijkertijd meer zeevoedsel, zoals schaal- en schelpdieren, vis en zeewieren. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Op Oersterk.nu vind je de online cursus Gezond in 4 Weken, waarin je ontdekt hoe dit eetpatroon eruit ziet. Je ontvang hapklare weekmenu’s met recepten en ontdekt hoe deze voeding je gezondheid versterkt. Omega-3 supplementen, zoals vis- of krillolie, zijn overigens ook een optie om meer omega-3 binnen te krijgen.

2. Verminder stress

Voor een goede aanmaak van maagzuur is acetylcholine nodig. Dit maak je alleen aan in ontspannen toestand. Zorg daarom voor voldoende rust en ontspanning. Autorijden of wandelen nadat je hebt gegeten is dan ook geen aanrader. Je sympathische zenuwstelsel is dan namelijk geactiveerd, waardoor je niet ontspannen bent. Hierdoor maak je dus geen acetylcholine aan, en daardoor ook niet genoeg maagzuur. 

3. Eet minder vaak

Als je veel eetmomenten op een dag hebt, dan wordt je maaginhoud steeds minder zuur. Hierdoor gaat de maagklep open en kan je maaginhoud in de slokdarm terecht komen: de zogenoemde reflux. Door het aantal eetmomenten te beperken tot maximaal drie keer per dag, zal je maag weer méér maagzuur gaan produceren, waardoor de maaginhoud zuurder wordt en je maagklep dicht gaat. 

4. Eieren en lever

Met alleen ontspannen zijn ben je er nog niet, want om acetylcholine aan te kunnen maken (nodig voor een goede aanmaak van maagzuur, zie punt 2) heb je voldoende bouwstoffen nodig. Met name de voedingsstof choline. De enige twee voedingsmiddelen die dit in ruime hoeveelheid bevatten zijn eieren en lever. Eet daarom gerust meerdere eieren per dag. En af en toe eens een stukje lever als je dat lust.

5. Herstel het slijmvlies met kurkuma

Als je maagslijmvlies beschadigt is, dan kan het maagzuur je maagwand bereiken. Het zoutzuur bijt dan in je maagwand en veroorzaakt zo een pijnlijk, branderig gevoel. Om het maagslijmvlies weer te herstellen, kan je kurkuma (geelwortel) gebruiken. Je kan zowel verse kurkuma als gedroogde kurkumapoeder bij het koken gebruiken. Maar meestal is er voor een therapeutisch effect een supplement nodig met een hoog gehalte van de actieve stof curcumine. Curcumine kan invloed hebben op medicatie of andere stoffen. Laat je, wanneer je dit wilt gebruiken, daarom goed adviseren door een orthomoleculair therapeut of orthomoleculair arts.

6. Los allergieën op

Bij mensen met allergieën wordt de histamine door het immuunsysteem verbruikt. Dit gaat ten koste van de maagzuurproductie. Verder wordt de werking van histamine door antihistaminica geremd. Naast het onderdrukken van allergische reacties, zorgt dit voor een verminderde aanmaak van maagzuur. Door je allergieën op te lossen kan de histamine weer worden gebruikt voor de productie van maagzuur. Een orthomoleculair of kPNI-therapeut kan je hierbij helpen.

Plaats een reactie