Wat doet een WMO consulent?

Om daar antwoord op te kunnen geven zullen we je eerst uitleggen wat WMO betekent. WMO is een afkorting voor ‘Wet maatschappelijke ondersteuning’. Deze wet is erop gericht om mensen met bijvoorbeeld een handicap of chronische aandoening langer thuis te kunnen laten wonen. Omdat dit voor deze groep hulpbehoevende mensen een hele uitdaging kan zijn, maakt de WMO het mogelijk dat iemand ondersteuning kan krijgen. Het kan zijn dat iemand een rolstoel of scootmobiel nodig heeft, of er zijn aanpassingen nodig in de woning, zoals het inbouwen van een traplift of een aangepast toilet. Het kan zijn dat iemand hulp in het huishouden of bij de persoonlijke verzorging nodig heeft. Je begrijpt natuurlijk dat al deze zaken geld kosten. Wanneer iemand onvoldoende zelfredzaam is en de nodige hulp en middelen niet zelf kan bekostigen, kan hij of zij op grond van de wet WMO, een aanvraag voor een vergoeding indienen bij de gemeente. Dit is waar de WMO consulent komt kijken. Als WMO consulent behandel jij deze aanvragen.  Je voert zelfstandig een onderzoek uit naar de situatie van de aanvrager. Vervolgens beoordeel je of de klant een gemeentelijke vergoeding op basis van de WMO krijgt.

Wat leer je bij een cursus WMO?

Een cursus WMO leert jou hoe je deze wet moet interpreteren en geeft je inzichten in het gehele proces rondom een aanvraag voor een vergoeding op basis van de WMO. De cursus WMO die Stimulansz aanbiedt is zeer praktijkgericht. Hoe pas je de wet toe in de praktijk? Waar moet je op letten bij de behandeling van een aanvraag? Hoe zorg je ervoor dat je beslissingen altijd rechtvaardig zijn? Hoe voorkom je willekeur? Hoe gebruik je de wet om je beslissing te onderbouwen? Het zijn zomaar een aantal vragen die je allemaal leert beantwoorden tijdens het volgen van de WMO cursus bij Stimulansz. Omdat voor het werk als WMO-consulent de omgang met mensen minstens zo belangrijk is als het toepassen van de wet, wordt ook daar veel aandacht aan besteed. Een goede gesprekstechniek en overtuigingskracht zijn daarbij erg van belang. Zeker als je een keer een minder leuke boodschap moet overbrengen aan de klant. Slecht nieuws brengen op de juiste manier zorgt ervoor dat het beter wordt ontvangen. Het leren van een juiste bejegening is voor dit soort functies dan ook cruciaal. Als jij de WMO cursus hebt afgerond beschik jij over alle essentiële vaardigheden om het vak succesvol uit te voeren. Kortom, jij wordt de geloofwaardige professional waar zowel de klant als je werkgever op kunnen bouwen.

Voor wie is de cursus bedoeld?  

De cursus is bedoeld voor eenieder die affiniteit heeft met rechten in het algemeen. Maar natuurlijk in het bijzonder voor iedereen die interesse heeft in sociaal-maatschappelijke zaken. Heb je altijd al werk willen doen waarin je iets kan betekenen voor een ander? Wil je graag bij de gemeente werken en als zelfstandig consulent het hele proces rondom een WMO-aanvraag behandelen? Dan is deze WMO cursus echt wat voor jou! Neem nu contact op met Stimulansz en schrijf je in, zodat ook jij verzekerd bent van je plek bij de WMO cursus. Start nu met deze doelmatige cursus en vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Plaats een reactie