Hoe ga je om met een hoogbegaafd kind?

Voordat we beginnen met het artikel willen we alvast melden dat hoogbegaafd zijn niet direct beter of slechter is voor jouw kind. Het is wel zo dat er aandachtig moet worden gekeken naar de juiste aanpak voor het kind. Er staat ook voorop dat er niet één enkele maat is voor het meten van hoogbegaafdheid. Het is wel zo dat intelligentie de meest bepalende factor is voor dit concept. Het hebben van een hoogbegaafd kind kan dus zorgen voor enorme uitdagingen. Gelukkig is er een bedrijf zoals Gifted People dat hier wel raad mee weet. Zij zijn namelijk experts op het gebied van hoogbegaafdheid.

De kinderen zijn anders dan normaal

Als ouder kan het soms pijn doen om te zien dat jouw kind anders is dan normaal. Het kind is voornamelijk bezig met school en je wilt natuurlijk dat deze het beste presteert. Het hoeft niet zo te zijn. Het kind kan namelijk ook gewoon geen interesse hebben in de lesstof. Gifted People haalt vaak het voorbeeld aan van de kinderen die hoogbegaafd zijn maar toch onderpresteren op school. Dit komt vaak voor omdat de juiste stimulans ontbreekt. Het is daarom belangrijk dat de ouders hier snel een oplossing voor vinden voordat de schade onomkeerbaar wordt.

Hoe stimuleer je de creativiteit van het kind

Het hoogbegaafd kind moet regelmatig gestimuleerd worden om zo te blijven presteren. Deze kinderen zijn vaak ook creatief en willen deze creativiteit dus ook uiten. Op die manier wordt het voor hun dus lastiger om hier meer mee te doen. De creativiteit tot uiting brengen kan bijvoorbeeld door goede gesprekken met jouw kind te voeren. Je moet dus achterhalen wat de interesses zijn van de kinderen. Nadat je dit te weten bent gekomen kun je de kinderen verder helpen om hun dromen na te jagen. Als zij iets vinden waar zij hun creativiteit in kwijt kunnen is dat geweldig voor hun ontwikkeling.

Plaats een reactie