Wat is de beste manier om je gehoor te beschermen?

Het gehoor is een van onze zintuigen die we niet graag willen verliezen. Toch kom je vroeg of laat met wat gehoorschade in aanmerking. Hierdoor is het belangrijk dat je de bescherming van gehoor zeer serieus neemt. Zodra je gehoor is beschadigt is er namelijk geen weg meer terug. Het voorkomen van gehoorschade in dit geval is dus een prioriteit. Maar buiten de bescherming kan het natuurlijk ook zijn dat je wat gehoorverlies hebt vanwege de leeftijd. Vanaf een bepaalde leeftijd gaat het gehoor namelijk achteruit. 

Materiaal voor de bescherming van gehoor

Nu je weet dat het voorkomen van gehoorschade zeer belangrijk is, is het ook belangrijk om te weten hoe je dit moet doen. De bescherming van gehoor is makkelijker dan je denkt. Maar toch zijn er misschien bepaalde plekken of situaties dat je niet wist dat je bescherming van gehoor nodig hebt. 

Een van de makkelijkste manieren om gehoorschade te voorkomen is door het geluid van je oortjes of hoofdtelefoon lager te zetten. Omdat het ook nog eens zo dicht bij je oren is, kan het nog makkelijker beschadigen. 

Werk en gehoorbescherming

Dan hebben we nog banen waar je veel bloot wordt gesteld aan harde geluiden. Juist op je werk is het voorkomen van gehoorschade extra belangrijk. Je werkt er namelijk een paar dagen per week een aantal uur waardoor je veel wordt blootgesteld aan deze geluiden. Draag hierdoor dus altijd oorbeschermers. Dit moeten oorbeschermers zijn die geluiddempend zijn. Buiten je werk kan je geluiddempende oorbeschermers ook dragen naar concerten of op plekken waar veel geluid is. Geef je oren rust. Als je een langere moment bent blootgesteld aan harde geluiden is het belangrijk om je oren hierna rust te geven. Uit onderzoek is gebleken dat je oren ongeveer 16 uur rust nodig hebben om te herstellen. Gebruik geen oorstokjes! Oorstokjes helpen niet om je oren schoner te maken, ze helpen wel om je oren te beschadigen en dat is niet wat je wilt. In plaats van oorstokjes kan je jouw oren gewoon onder de douche schoonmaken. Let hierbij wel op dat je daarna je oren goed droog maakt.

Plaats een reactie