Een bril of toch liever lenzen?

Mensen die moeite hebben of krijgen met hun visie, kiezen meestal eerst voor een bril voordat ze overstappen op lenzen. Zeker wanneer men gewend is om van kids af aan een bril te dragen, kan de overstap naar lenzen wat ongemakkelijk zijn. Lenzen bieden zowel voor- als nadelen. Voor mensen die eenmaal overgestapt zijn naar lenzen, wegen de nadelen niet op tegen de vele voordelen die lenzen met zich meebrengen.

De voor- en nadelen van lenzen

Vraag mensen met een bril naar het grootste nadeel, dan weet je ook gelijk waarom zij de voorkeur aan lenzen geven. Met een bril kun je niet elke activiteit doen, zonder dat je even de bril moet afzetten en wegstoppen. Wie wil zwemmen, dansen of gewoon even wil dollen met de kinderen, zal rekening moeten houden dat de bril niet van de neus geslingerd wordt. Je bent dus eigenlijk altijd bewust van de aanwezigheid van een bril en dat is iets dat je met lenzen minder zult ervaren. Met lenzen kun je doorgaans doen en laten waar je zin in hebt, zonder dat je de lenzen uit hoeft te doen. 

Verder zijn de meeste (betere) lenzen niet gevoelig voor weersomstandigheden. Een bril kan nog wel eens beslaan, terwijl je daar bij lenzen geen last van hebt. Naast deze praktische voordelen, is er ook een belangrijk medisch voordeel aan het gebruik van lenzen. De lenzen passen zich namelijk aan de vorm van je ogen aan, waardoor je gezichtsveld een stuk breder is dan bij een bril. Lenzen kopen kan gewoon online en je hoeft dus niet steeds naar een opticien. Je bestelt ze gewoon en krijgt ze vaak binnen 24 uur al thuisbezorgd.

Het meest bekende nadeel van lenzen is dat ze, onder bepaalde omstandigheden, voor droge ogen kunnen zorgen. Val je bijvoorbeeld in slaap met de lenzen in, dan is de kans groot dat je met droge ogen wakker wordt. Lenzen vergen tevens net wat meer onderhoud dan een bril en dit onderhoud dient zorgvuldig te gebeuren. Je dient speciale vloeistof te gebruiken en elke dag de lenzen even te reinigen. Dit vergt dus enige discipline en die moet je dus wel kunnen opbrengen.

Overgaan tot de aanschaf van lenzen

Voordat je overstapt op lenzen, zul je je ogen moeten laten controleren. Dat kan gewoon bij de opticien en het doel van deze controle is om vast te stellen of je eigenlijk wel lenzen kunt verdragen. Een kleine groep mensen heeft namelijk oogafwijkingen waarbij lenzen het probleem groter kunnen maken. Zij zullen het dus met een bril moeten doen. Weet je eenmaal dat je zonder problemen over kunt stappen naar lezen, dan kun je de lenzen online bestellen. Hierbij heb je keuze uit verschillende soorten lenzen. Hierbij moet je met name het materiaal waarvan de lenzen zijn gemaakt en de periode waarin je ze wilt gebruiken in de gaten houden. Je kunt dag- week- of maandlenzen kopen en daarbij kiezen tussen harde, zachte of hydrogel lenzen. Het is zelfs mogelijk om lenzen in een bepaalde kleur te bestellen.

Plaats een reactie